Łosoś Teriyaki

Łososia w teriyaki jedliśmy w pewnej chińskiej knajpce. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Oj, pyszne to było i to bardzo. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. I wiecie co? Udało się! Polecam.

lososteryiaki1

  • 4 filety z łososia
  • 1/2 szkl. sosu teriyaki
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 szkl. ziaren sezamu

Z umytego i osuszonego łososia wyjmujemy ości oraz wycinamy skórę.

W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Przygotowaną marynatą smarujemy łososia z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie łososia wyjmujemy z lodówki, odstawiamy, by nabrał pokojowej temperatury. Marynatę wlewamy do rondelka i gotujemy około 10-15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos przecedzamy przez sito i mieszamy z olejem sezamowym.

Na suchej patelni, na wolnym ogniu rumienimy ziarna sezamu.

Łososia grillujemy około 4 – 5 minut. Następnie przewracamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 2-3 minuty (powinien być jasno różowy i dzielić się na cząstki, nie powinien być suchy).

Podajemy z ryżem i warzywami ( pokrojone w słupki marchewka, cukinia, papryka, przesmażone na niewielkiej ilości oleju), posypane uprażonym sezamem i polane sosem.

lososteryiaki3

Źródło

 


Jedzmy ryby!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.