Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Lubicie naleśniki na słodko? Te naleśniki wypełnione pyszną masą serową i zapieczone pod masą śmietankową polubiliśmy od razu. Dodatek sosu malinowego idealnie je orzeźwia i jak dla mnie stanowi punkt obowiązkowy.

Naleśniki:

  • 3 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki brązowego cukru + szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)

Masa  śmietanowa:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)

Sos malinowy:

  • 400 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • cukier do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki.

Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, mieszamy. Nakładamy na naleśniki po 1 łyżce masy serowej i zawijamy. Układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

W garnuszku roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy śmietankę, cukier oraz 1 łyżkę budyniu. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Przygotowane wcześniej naleśniki, zalewamy śmietankową masą i przekładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Pieczemy około 35-40 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.

Maliny podgrzewamy (można wlać 1-2 łyżki wody). Dodajemy cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 2 łyżkami wody i przelewamy do gorących malin. Gotujemy razem przez kilka minut  cały czas mieszając.
Przed podaniem naleśniki obficie posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem malinowym.

nalesnikizapiekane4

Źródło


Naleśnikowe szaleństwo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.