Ryżowa sałatka z kurczakiem i ogórkiem

Od jakiegoś czasu nudzą nas kanapki na drugie śniadanie do pracy. Wobec tego, przynajmniej raz w tygodniu przygotowuję super szybką sałatkę – maksimum trzyskładnikową. Przepis na dzisiejszą propozycję usłyszałam już jakiś czas temu od znajomej. Nie byłam tylko pewna, czy ogórek miał być świeży czy korniszon, wobec czego dałam i taki i taki;) Jak dla nas bardziej sprawdził się korniszon i w tej wersji zrobimy ją ponownie.

ryzowasaatkazkurczakiem1-1

  • 2 woreczki ryżu
  • pierś z kurczaka
  • 3-4 duże korniszony
  • przyprawa do kurczaka
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz

Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka i odkładamy na około 30 minut do lodówki.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odsączamy i przekładamy do miski.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju  i smażymy kurczaka. Przekładamy całość, łącznie z powstałym sosem do miski z ryżem. Mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.

Ogórki kroimy w plasterki (lub półplasterki, jeśli ogórki są duże). Łączymy z resztą składników. Majonez łączymy z 1 łyżką musztardy, doprawiamy solą, pieprzem, wszystko mieszamy.

ryzowasalatkazkurczakiem1-2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.