Ciasto krówka

Jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Jest bardzo, bardzo dobre i myślę, że też wygląda reprezentacyjnie. Jak to jednak z ciastami miodowymi bywa, najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy blaty miodowe zmiękną. Polecam.

krowka4

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Masa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny lub 1,5 op. śmietan-fixu

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych

Mąkę przesiewamy wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sodą. Dodajemy masło i wyrabiamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy miód i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wykładamy do formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia, około 15 minut w temp. 180 stopni C. Podobnie pieczemy drugą część ciasta.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence  mikrofalowej lub w kąpieli wodnej (tylko do rozpuszczenia!). Do szklanki z żelatyną dajemy 1-2 łyżki ubitej kremówki i mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę łączymy z resztą śmietany. Gotową masą przekładamy oba ciasta.

Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i chwilę ogrzewamy. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami.

krowka2

krowka6

krowka5