Chrupiące nuggetsy z kurczaka – smażone

Chrupiące kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem różnych dipów mogą stanowić pyszny obiad, lub fantastyczną przekąskę imprezową. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 500-600 g filetów z kurczaka
  • ostra papryka
  • przyprawa do kurczaka

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, pieprz

Dodatkowo:

  • Płatki kukurydziane
  • Olej do smażenia

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze kawałki/paseczki. Dobrze sprawdzą się tutaj dostępne w sklepach „polędwiczki” z kurczaka. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka oraz ostrą papryką, mieszamy.

Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy mleko, przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz słodką paprykę. Mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji (w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka, lub dosypujemy trochę mąki). Paseczki kurczaka przekładamy do przygotowanego ciasta, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.

Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozdrabniamy za pomocą wałka (nie za drobno jednak). Posypujemy niewielką ilością pieprzu, mieszamy.

Mięso obtoczone ciastem panierujemy w przygotowanych płatkach kukurydzianych, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z dipami.

Dip czosnkowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dip majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką ketchupu.

Dip miodowo-musztardowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką miodu oraz 1 łyżeczką musztardy sarepskiej. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.