Śnieżny puch

Wspaniałe ciasto, które w internecie pojawia się jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy,  w moim odczuciu było jej jednak w sam raz.

snieznypuch2

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 90 g cukru drobnego do wypieków
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia

Warstwa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śnieżki
  • 250 ml mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzącej wody

Kokosowa posypka:

  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (21×32) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odkładamy w chłodne miejsce.

Gdy galaretki zaczynają tężeć, zalewamy mlekiem śnieżki i ubijamy krótko do zgęstnienia. Następnie dodajemy cukier puder oraz twaróg i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Przygotowaną piankę serową przekładamy na upieczony i wystudzony biszkopt, wyrównujemy.

W garnuszku roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, na złoty kolor.

Wystudzoną posypkę kokosową wykładamy na ciasto.

snieznypuuch

 

snieznypuch

Źródło

 

3 przemyślenia nt. „Śnieżny puch”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.