Piernik z orzechowym kremem

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć ciast, a wśród nich piernika. Obok makowca, czy sernika, to właśnie on najszybciej znika 😉

Podany na eleganckim, prostokątnym talerzu będzie ozdobą niejednego stołu.

Ciasto składa się z 3 blatów piernikowych przełożonych dżemem oraz orzechowym kremem. Nie jest to jednak tradycyjny, suchy i mocno zbity piernik. Jest mięciutki, choć zwarty, i nadaje się do jedzenia praktycznie od razu po upieczeniu. Masa orzechowa doskonale do niego pasuje. To świetna opcja nie tylko na Święta

Ciasto piernikowe:

  • 300 g masła
  • 180 g miodu
  • 370 g cukru
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szkl. maślanki
  • 6 jajek
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 3/4 szkl, mleka
  • 300 g mielonych orzechów włoskich
  • 300 g miękkiego masła
  • 190-200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Studzimy.

Do przestudzonej masy dodajemy maślankę (temp.pokojowa).

Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy przestudzone masło z resztą składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Wykładamy do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek o wymiarach 21x32cm. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 25 minut.


Mielone orzechy zalewamy mlekiem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy często mieszając. Gdy masa zawrze, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy przestudzone orzechy. Dodatkowo można do masy dodać odrobinę rumu.


Na jeden z blatów wykładamy masę orzechową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem piernikowym. Rozprowadzamy dżem wiśniowy. Dajemy ostatni blat.

Gotowe ciasto dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką.

Ten prostokątny półmisek pochodzi z kolekcji Ambition. Więcej produktów możecie zobaczyć na stronie www.ambition.pl

Święta z dbałością

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim