Słodkie naleśniki bakaliowe

Wystarczy rzucić u mnie w domu hasłem: „bakaliowe naleśniki” i od razu wiadomo o co chodzi – o naleśniki zapiekane z morelami/brzoskwiniami oraz orzechami laskowymi, migdałami i rodzynkami.

Są pyszne i chrupiące i to nie tylko za sprawą orzechów, ale też dzięki warstwie śmietanowej, która przyjemnie oblepia naleśniki i tworzy na nich jakby niewidzialną chrupiącą skorupkę. Te naleśniki smakują niczym deser. Są doskonałe na podwieczorek czy kolację na słodko. Spróbujcie sami.

Naleśniki (7 sztuk):

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 30 g migdałów
  • 30 g cukru pudru
  • brzoskwinie lub morele z puszki
  • 60 g rodzynek

Sos:

  • 3/4 szkl.  śmietanki kremówki
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.

Migdały zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy je i usuwamy z nich skórkę.

Orzechy oraz migdały wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy je przez chwilę. Zdejmujemy z palnika, a gdy orzechy lekko przestygną, pocieramy je w dłoniach o siebie i usuwamy z nich tym samym skórkę.

Orzechy laskowe oraz migdały siekamy drobno. Przesypujemy do miski i łączymy z cukrem pudrem.

Morele/brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z rodzynkami.

Na każdy naleśnik wykładamy część moreli z rodzynkami oraz część orzechów z cukrem, zawijamy w roladki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Kremówkę łączymy z cukrem waniliowym oraz żółtkami, mieszamy rózgą kuchenną. Powstałym sosem zalewamy naleśniki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy na złoty kolor (ja zapiekałam przez około 30-35 minut, aż warstwa śmietanowa się zapiekła).

Źródło: Tina Smacznego! nr 5 (3)/2015