Bułeczki dyniowe

Pomysł zgapiony z instagramowego profilu od Eweliny . Wprost nie mogłam im się oprzeć, musiałam zrobić je u siebie. W formowaniu bułeczek, pomagał mi mój Synek. Mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy 😀

A po upieczeniu, bułeczki zjedliśmy posmarowane powidłami śliwkowymi.

  • 450 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 200g puree z dyni
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Drożdże łączymy z letnim mlekiem oraz miodem. Mieszamy.*

Do dużej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy mleko z drożdżami i miodem, puree dyniowe, olej oraz rozbełtane jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki. Każdą z nich przewiązujemy sznurkiem, tworząc kształt dyni. Umieszczamy je w foremce na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Podajemy np z powidłami śliwkowymi.

*Uwagi: Przy wykorzystaniu drożdży instant wystarczy zmieszać je z mąką, nie przygotowujemy z nich rozczynu, jak w przypadku drożdży świeżych. Ja jednak i tak lubię zmieszać je z mlekiem i tak opisałam to w przepisie. Nie jest to jednak krok konieczny.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.