Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

3, 2, 1 …. ciasto jogurtowe:)

Skąd odliczanie? 3 kubeczki mąki, 2 kubeczki cukru i 1 kubeczek oleju. Jaki kubeczek? Taki po jogurcie naturalnym gęstym, 150 g 🙂

Tak, dobrze myślicie – mycia po tym cieście jest naprawdę niewiele. A do tego smakuje obłędnie <3

  • 4 jajka
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego – 150 g (w temp. pokojowej)
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru (ja dałam mniej, a i tak mam wrażenie, że ciasto było słodkie)
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1 i 1/3 kubeczka mąki
  • 2/3 kubeczka cukru
  • około 70-100 g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 10-15 sztuk śliwek węgierek

Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką) do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25×25 cm lub nieco większą*. Na cieście rozkładamy wypestkowane śliwki (skórką do dołu).


Orzechy laskowe przesypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż z orzechów zacznie schodzić skórka. Przekładamy je na ręcznik papierowy i pocierając o siebie w dłoniach, pozbawiamy je resztek skórki. Następnie z grubsza siekamy

W miseczce umieszczamy mąkę, cukier oraz miękkie masło. Rozcieramy w dłoniach aż do powstania kruszonki. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta,


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (do suchego patyczka).

Uwagi: *Ciasto przygotowałam na blaszce 25×25 cm, ale równie dobrze można przygotować je na nieco większej blaszce – ciasto będzie wówczas nieco niższe.

Źródło