Jagodowe muffinki

Piekliście już muffinki z jagodami w tym sezonie?

Jeśli nie, zachęcam do nadrobienia zaległości i wspólne pieczenie ze smakinatalerzu.pl 🙂

Muffinki podałam razem z kruszonką. Nie wykorzystałam jej całej, bo wyszło jej więcej niż przypuszczałam…. Tym bardziej, że do końca nie byłam pewna co chcę otrzymać i kilka muffinek zostawiłam solo, bez kruszonki.

Zniknęły wszystkie! Bez wyjątku.

Największą radość miały dzieci – mój Synek i jego kolega:) Może nie wypada mi tu ich cytować, ale…. napiszę tylko, że smakowały im bardzo 😉 🙂 😀

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka w temp. pokojowej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 – 2/3 szkl. jagód
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 50 g masła

Masło na kruszonkę umieszczamy w garnuszku i roztapiamy na średnim ogniu. Gorącym zalewamy wymieszaną w osobnym naczyniu mąkę z cukrem. Mieszamy aż do otrzymania średniej wielkości okruchów/kruszonki.


Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy oba cukry, mieszamy.

W drugiej misce łączymy składniki mokre – mleko, olej oraz jajko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.

Składniki mokre wlewamy do miski ze składnikami sypkimi. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody, mieszamy.

Przygotowanym ciastem napełniamy formę na muffiny, wyłożoną papilotkami. Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości.

Posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (do zrumienienia).


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.