Miodownik z orzechową wkładką

Pyszne ciasto miodowe, z wkładką orzechową oraz grysikową masą.

Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.

Ciasto fantastyczne w sezonie jesienno – zimowym.

Wkładka orzechowa jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Podobnie jak masa grysikowa. Całościowo ciasto bardzo dobre.

Wizualnie ciasto bardzo przypomina mi ciasto „Gargamel” (zobacz przepis „Gargamel wg siostry Anastazji”), choć przygotowane jest z użyciem nieco innych składników. Moim zdaniem – choć warstwowe – całkiem szybkie do zrobienia.

Ciasto miodowe:

  • 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody

Wkładka orzechowa:

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa grysikowa:

  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy. Dodajemy cukier oraz miód i ponownie siekamy składniki nożem. Następnie na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, po czym dzielimy je na dwie części.

Przygotowane ciasto rozprowadzamy na spodzie dwóch blaszek (21x32cm lub mniejszej) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Pieczemy osobno, po około 13-15 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy rękoma, aż do powstania „kruszonki”. Wsypujemy cukier oraz orzechy i mieszamy.

Jajka wbijamy do garnuszka. Dodajemy mleko. Mieszamy razem rózgą kuchenną. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.


Mleko podgrzewamy z dodatkiem cukru wanilinowego. Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy zimny grysik. Opcjonalnie do masy można dodać odrobinę spirytusu lub rumu.


Na blat miodowy wykładamy połowę masy grysikowej, wyrównujemy. Przykrywamy blatem orzechowym. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Źródło