Filety z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Kolejny już wypróbowany przeze mnie obiadowy przepis z Kwestii Smaku. Jak zwykle jest pysznie i co również cieszy – szybko i bezproblemowo w wykonaniu.

  • 400-500 g piersi kurczaka lub indyka
  • 100-120 g szynki parmeńskiej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 350-400 g ulubionego makaronu
  • 1 szkl. śmietanki 30% lub 36%
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 cm kawałek parmezanu
  • 10-15 listków bazylii
  • olej/masło klarowane
  • sól morska, pieprz

W misie rozdrabniacza umieszczamy suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów, parmezan, orzeszki pinii oraz bazylię. Miksujemy aż do połączenia.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością sol. Każdy kawałek owijamy szynką parmeńską.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę klarowanego masła. Smażymy mięso z obu stron do zrumienienia.

Przygotowane pesto łączymy ze słodką śmietanką, wlewamy na patelnię. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotujemy chwilę, aż pomidorki lekko zmiękną, a sos zgęstnieje (ja pomidorki dodałam na sam koniec, bo wolę takie bardziej na surowo).

W osolonym wrzątku makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy. Podajemy z mięsem i sosem z suszonych pomidorów.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim