Kotlety mielone z porem i boczkiem

Kotlety mielone można na tyle sposobów urozmaicać, na ile tylko starczy nam pomysłów na dodatki. A każdy z takich dodatków, to nieco inny smak całości. Zapraszam dziś na mielone z porem oraz boczkiem.

  • 500 g mielonej łopatki
  • 2 pory
  • 100 g boczku w cienkich plastrach
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól, pieprz

Oczyszczone pory kroimy na półplasterki.

W rondelku lub na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i przesmażamy pory, aż do ich zeszklenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy do przestudzenia.

Boczek kroimy na mniejsze paseczki. Rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni, po czym przekładamy do miski z porami.

Bułkę zalewamy niewielką ilością wody lub mleka. Odstawiamy do namoczenia. Następnie odciskamy i łączymy z mielonym mięsem. Do mięsa dodajemy również jajko oraz mieloną paprykę, przyprawę do mielonego i pory z boczkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy.

Z masy formujemy niewielkie kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?