Placuszki na maślance – pyszne

W tych placuszkach zakochaliśmy się od pierwszego ich przygotowania. Ostatnio, jeśli robię placuszki, to decyduję się właśnie na te. Są pyszne!

Sprawdzą się na śniadanie, na drugie śniadanie do szkoły, na przekąskę czy słodki podwieczorek. Jeśli mojego Syna odwiedzają koledzy, to serwuję im właśnie takie placuszki – zawsze znikają co do jednego.

Bardzo polecam:)

  • 200 g maślanki
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru*
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju

Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.

Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.

 

Uwagi: * ilość cukru zazwyczaj dostosowuję do dodatków – jeśli zamierzam podać je np z dżemem, miodem, powidłami śliwkowymi czy oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach.  Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego.

Placuszki zazwyczaj smażę na patelni do naleśników, beztłuszczowo.

Moim zdaniem placuszki wychodzą najsmaczniejsze smażone na minimalnej mocy palnika (u mnie na 1,5 przy 5 stopniowej mocy palnika).

Ciasta na placuszki nie powinno mieszać się zbyt długo. Również zalecam zachowanie opisanej powyżej kolejności (mam wrażenie, że przy innej kolejności placki wychodzą mniej puszyste i delikatne, a bardziej zbite).

Źródło

10 myśli do „Placuszki na maślance – pyszne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.