Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową

Z zapiekankami jest u nas tak, że wszyscy (za wyjątkiem Młodego) bardzo je lubimy. Z czym by ich nie zrobić, zawsze świetnie smakują – fenomenalny wynalazek;)

Zapiekanki, mimo wielu „ochów i achów” pod ich adresem, mają jednak jedną wadę, zwłaszcza w oczach kogoś, kto amatorsko prowadzi kulinarnego bloga – nie są najwdzięczniejszym obiektem do fotografowania;)

Na szczęście – jak to zawsze powtarzam – nie o wygląd, a o smak chodzi, a do smaku jakoś nie możemy się przyczepić;)

  • 200 g ryżu
  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g)
  • około 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 350-400 g pieczarek
  • 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera
  • szczypta curry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  •  sól, pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta mielonej ostrej papryki

Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy mięso. Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok.

Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku – na al dente.

Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.

W rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Po około 2-3 minutach stopniowo wlewamy mleko, mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową – sos powinien być wyrazisty w smaku.

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Na dno wsypujemy ugotowany ryż. Wykładamy kilka łyżek sosu. Następnie rozkładamy mięso oraz pieczarki i fasolkę szparagową. Całość przykrywamy resztą sosu. Wierzch posypujemy tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.