Naleśniki czekoladowe

Pyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Nie są zbyt słodkie. Gorzki smak równoważy dodatek słodkiego serka mascarpone z borówkami. Jak dla mnie jest to połączenie obowiązkowe i doprawdy nie wyobrażam sobie tych naleśników w innym niż to wydaniu.

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml mleka
  • 1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250-350 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • borówki amerykańskie

Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Kiedy się ogrzeje dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.  Gdy czekoladowe mleko przestygnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut.

Po tym czasie, na minimalnej ilości oleju, smażymy cienkie placki (osobiście wylewam kilka kropel oleju mniej więcej co 3 naleśnik).

Serek przekładamy do miseczki, dodajemy cukier puder do smaku (u mnie mniej więcej 2 łyżki), mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy borówki. Przygotowanym kremem smarujemy naleśniki.

Uwagi: Naleśniki bardzo dobrze smakują na zimno. Warto też choć lekko je przestudzić z uwagi na serek mascarpone – pod wpływem ciepła, serek może zacząć się „rozrzedzać”.

Źródło


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?