Fasolka szparagowa z parówkami i ryżem

Dziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza, ale nie jestem pewna czy to do końca trafne stwierdzenie. Zresztą, spróbujcie sami.

Na 2-3 porcje:

  • około 400 g fasolki szparagowej
  • około 300 g parówek
  • 2-3 małe cebule
  • 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka.

Parówki kroimy na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy parówki.  Gdy parówki nieco się przyrumienią, dodajemy osączoną fasolkę szparagową oraz passatę pomidorową (możemy danie podlać też około 1/3 szkl. wody). Dusimy całość przez chwilę. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem (ryż można również dodać na patelnię i wymieszać z całością).

A może myślisz o stworzeniu własnej fotoksiążki kucharskiej? Zobacz mój wpis na ten temat.