Sałatka z makaronem spaghetti

Do przygotowania sałatek wykorzystuje się przeróżne makarony. Osobiście najczęściej wybieram trójkolorowe świderki, fajnie sprawdza się również makaron orzo, czy inne o niewielkich rozmiarach, ale spaghetti szczerze mówiąc wykorzystałam do sałatki po raz pierwszy. Moim zdaniem połamany na mniejsze kawałki sprawdził się genialnie.

Zawsze piszę, że makaronowe sałatki są tymi, które lubię najbardziej. Z czymkolwiek by nie były;) Tutaj makaron jest w moim ulubionym zestawieniu składnikowym: z papryką konserwową, korniszonami, pieczarkami, kurczakiem i kukurydzą ….

O tak, to zdecydowanie sałatka dla mnie;) A Wy lubicie takie?:)

  • 1/3 paczki makaronu spaghetti
  • około 1/2 słoiczka papryki konserwowej
  • 6-7 korniszonów
  • kukurydza w puszce
  • 300 g pieczarek
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • majonez
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gyrosa (u mnie 2 pełne łyżki)

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (u mnie cieniutkie paseczki). Oprószamy przyprawą do gyrosa, lub inną ulubioną. Odkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Smażymy na patelni z 2 łyżkami oleju. Odkładamy.

Pieczarki kroimy na kawałki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła. Pod koniec doprawiamy solą i szczyptą pieprzu do smaku. Odkładamy.

Paprykę konserwową kroimy na cieniutkie paseczki lub w kostkę (wg uznania).

Korniszony kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Makaron łamiemy na mniejsze kawałki (u mnie na 3 części). Gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Przekładamy do miski. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Przestudzone składniki łączymy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.

salatkazespaghetti3

salatkazespaghetti1

Nie chciałabym by wpis trącił lokowaniem produktu, ale muszę, po prostu muszę, polecić paprykę grillowaną bez skórki z Lidla. Zawsze wykorzystuję ją do różnego typu sałatek i wg mnie nie ma lepszej. Zaletą jest to, że od razu mamy produkt pozbawiony skórki. Jest w jednym kawałku, nie rozlatuje się podczas wyciągania ze słoika, świetnie się ją kroi, super smakuje, sprawdza się do wszelkiego typu sałatek czy mięs.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim