Cynamonowiec

Ręka do góry kto jeszcze, jak ja, lubi cynamon?;)

Miło mi uraczyć Was dziś pysznym przekładańcem. Jest to ciasto na specjalne okazje – słodkie, wysokie, podzielne, łatwo się kroi i pięknie prezentuje na stole.

Na ciasto składają się dwa blaty mocno cynamonowego ciasta ucieranego,  dwie warstwy powideł śliwkowych, a do tego pyszna budyniowa masa o smaku cappuccino i makowo-biszkoptowa wkładka.

Przekonałam kogoś do upieczenia?;)

Ciasto cynamonowe:

  • 200 g masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
  • 200-250 g cukru pudru
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej)
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki

Ciasto kokosowe:

  • 8 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szklanki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g)

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kremówki

Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych

Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Suche składniki przesiewamy razem, i na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przelewamy do blaszek (21×32) wyłożonych papierem do pieczenia i każdą pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec  stopniowo dodajemy cukier. Pokruszone biszkopty, mak, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy, i za pomocą szpatułki łączymy z ubitą pianą. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

Jedną szklankę mleka przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy proszek cappuccino oraz spirytus i dokładnie mieszamy.

Jeden ze spodów cynamonowych smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem makowym, które również smarujemy powidłami. Następnie wykładamy resztę kremu i na górę dajemy ciasto cynamonowe. Czekoladę z dodatkiem śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch ciasta.

Źródło