Cynamonowiec

Ręka do góry kto jeszcze, jak ja, lubi cynamon?;)

Miło mi uraczyć Was dziś pysznym przekładańcem. Jest to ciasto na specjalne okazje – słodkie, wysokie, podzielne, łatwo się kroi i pięknie prezentuje na stole.

Na ciasto składają się dwa blaty mocno cynamonowego ciasta ucieranego,  dwie warstwy powideł śliwkowych, a do tego pyszna budyniowa masa o smaku cappuccino i makowo-biszkoptowa wkładka.

Przekonałam kogoś do upieczenia?;)

Ciasto cynamonowe:

  • 200 g masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
  • 200-250 g cukru pudru
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej)
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki

Ciasto kokosowe:

  • 8 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szklanki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g)

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kremówki

Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych

Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Suche składniki przesiewamy razem, i na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przelewamy do blaszek (21×32) wyłożonych papierem do pieczenia i każdą pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec  stopniowo dodajemy cukier. Pokruszone biszkopty, mak, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy, i za pomocą szpatułki łączymy z ubitą pianą. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

Jedną szklankę mleka przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy proszek cappuccino oraz spirytus i dokładnie mieszamy.

Jeden ze spodów cynamonowych smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem makowym, które również smarujemy powidłami. Następnie wykładamy resztę kremu i na górę dajemy ciasto cynamonowe. Czekoladę z dodatkiem śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch ciasta.

Źródło

8 myśli do „Cynamonowiec”

  1. Ja jestem wielbicielką! Szczególnie zimą – cynamon cudnie rozgrzewa! Wspaniale prezentuje się to ciasto:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  2. Ja kocham cynamon w różnych wariantach, w szejkach, w owsiance, w szarlotce, w herbatce i w kosmetykach, które sama robię, na przykład w paście do zębów i maseczce. To ciasto wygląda niesamowicie, ale mój żołądek musi trochę odpocząć.
    A czy mogę dodać mleko roślinne?
    Serdeczności 🙂

    1. Cynamonowa pasta do zębów zrobiona samodzielnie?? Wow, zaciekawiłaś mnie:)
      Cieszę się, że ciasto zwróciło Twoją uwagę i dziękuję za miły komentarz. Niestety nie potrafię odpowiedzieć na zadane pytanie, gdyż nigdy takiego mleka nie używałam. Zapytałam jednak wujka google i znalazłam tam informację, że takie mleka nadają się do przygotowania np budyniu, więc powinno wyjść:) Myślę, że podobnie będzie z dodaniem go do ciasta, choć tak jak wspominałam, to tylko domysły, bo ja używam mleka krowiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.