Kurczak w boczku z szynką parmeńską i mozzarellą

Piersi kurczaka owinięte plastrami boczku, a w środku mozzarella i szynka parmeńska. Proste, pyszne i efektowne. Cóż tu więcej pisać, spróbujcie sami:)

  • 3-4 pojedyncze piersi kurczaka
  • szynka parmeńska (tyle plasterków, ile chcemy otrzymać roladek)
  • około 150 g mozzarelli (u mnie żółta, taka do pizzy)
  • boczek w plastrach (1-2 op. surowego)
  • sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Lekko je rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.

Na mięsie układamy po 1 plasterku szynki oraz trochę mozzarelli (u mnie pokrojona w małą kostkę).

Mięso zwijamy w roladkę. Owijamy plastrami boczku.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rumienimy mięso z obu stron. Następnie dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż osiągnie temp. około 74 stopni).