Lemon curd

Wspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy.

Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób można go sobie przygotować w domu.

Tak jak ze wszystkim, tak i lemon curd można przygotować dwojako – z masłem lub bez niego. Z tego też powodu poniżej przedstawiam Wam przepis na obie wersje. Zdjęcie tym razem tylko wersji I – klasycznej, ale robiłam obie i obie są świetne!

Wersja I, klasyczna:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny
  • 160 g drobnego cukru
  • 80 g masła

Cytryny szorujemy, przelewamy wrzącą wodą. Następnie ocieramy skórkę (tylko żółtą część) oraz wyciskamy z nich sok.

Do rondelka wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części oraz skórkę i sok z cytryny.

Naczynie stawiamy na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy na średniej mocy (w przypadku obu kremów warto przygotowywać je dłużej, w niższej temperaturze, tak żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica). Od momentu zagotowania, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia (krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu).

Przelewamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki (można przechowywać przez około 2 tygodnie).

Wersja II (około 240 g):

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 180-200 g cukru
  • 3 cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

Do rondelka wbijamy jajka oraz żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy skórkę oraz sok ze sparzonych, wyszorowanych 3 cytryn oraz cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.

Naczynie stawiamy na palniku włączonym na średnią moc i podgrzewamy, cały czas mieszając (można też przygotować w tzw kąpieli wodnej). Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając – do zgęstnienia. Dodajemy olej i mieszamy. Masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Lemon curd można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez około 7 dni.

Źródło: Moje wypieki

A może myślisz o stworzeniu własnej fotoksiążki kucharskiej? Zobacz mój wpis na ten temat.