Kotlety mielone z serkiem topionym

Co zrobić by tanim kosztem odmienić zwykłe mielone? Ano dodać do nich kawałeczek topionego serka. Proponuję wybrać jednak ser jak najlepszej jakości o w miarę neutralnym smaku (np śmietankowy lub ementaler czy gouda).

  •  500 g mięsa mielonego
  • 1-2 serki topione
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy, by nieco napęczniały.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy.

Mięso mielone łączymy z płatkami owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę.

Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy. Na środek każdego kładziemy serek topiony, owijamy mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto na średnio rozgrzanym oleju.

inspiracja