Cynamonowiec
Ręka do góry kto jeszcze, jak ja, lubi cynamon?;)
Miło mi uraczyć Was dziś pysznym przekładańcem. Jest to ciasto na specjalne okazje – słodkie, wysokie, podzielne, łatwo się kroi i pięknie prezentuje na stole.
Na ciasto składają się dwa blaty mocno cynamonowego ciasta ucieranego, dwie warstwy powideł śliwkowych, a do tego pyszna budyniowa masa o smaku cappuccino i makowo-biszkoptowa wkładka.
Przekonałam kogoś do upieczenia?;)
Przepis z jednego z moich ulubionych blogów 🙂
Ciasto cynamonowe:
- 200 g masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
- 200-230 g cukru pudru
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej)
- 1 opakowanie cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki
Ciasto makowe:
- 8 białek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
- 3/4 szklanki maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
Masa:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 8 żółtek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżka spirytusu
- 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g)
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki kremówki
Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych
Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Suche składniki przesiewamy razem, i na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przelewamy do blaszek (21×32) wyłożonych papierem do pieczenia i każdą pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Pokruszone biszkopty, mak, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy, i za pomocą szpatułki łączymy z ubitą pianą. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Jedną szklankę mleka przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy proszek cappuccino oraz spirytus i dokładnie mieszamy.
Jeden ze spodów cynamonowych smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem makowym, które również smarujemy powidłami. Następnie wykładamy resztę kremu i na górę dajemy ciasto cynamonowe. Czekoladę z dodatkiem śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch ciasta.
Takie smaki to coś dla mnie 🙂 Zjadłabym kawałeczek 🙂
Cynamon jest the best;)
Z cynamonem to tak średnio ale ciasto wygląda cudownie…bogactwo smaków i warstw 🙂
To nie każdy lubi cynamon?;) Żartuję oczywiście:) Pamiętam, że pisałyśmy już o nim;)
Ja jestem wielbicielką! Szczególnie zimą – cynamon cudnie rozgrzewa! Wspaniale prezentuje się to ciasto:)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Mam dokładnie tak samo:)
Ja kocham cynamon w różnych wariantach, w szejkach, w owsiance, w szarlotce, w herbatce i w kosmetykach, które sama robię, na przykład w paście do zębów i maseczce. To ciasto wygląda niesamowicie, ale mój żołądek musi trochę odpocząć.
A czy mogę dodać mleko roślinne?
Serdeczności 🙂
Cynamonowa pasta do zębów zrobiona samodzielnie?? Wow, zaciekawiłaś mnie:)
Cieszę się, że ciasto zwróciło Twoją uwagę i dziękuję za miły komentarz. Niestety nie potrafię odpowiedzieć na zadane pytanie, gdyż nigdy takiego mleka nie używałam. Zapytałam jednak wujka google i znalazłam tam informację, że takie mleka nadają się do przygotowania np budyniu, więc powinno wyjść:) Myślę, że podobnie będzie z dodaniem go do ciasta, choć tak jak wspominałam, to tylko domysły, bo ja używam mleka krowiego.
Nie mam spirytusu?czy brak spirytusu popsuje ciasto?
Nie, można pominąć. Pozdrawiam:)
Hej 🙂 a ja odnośnie tych biszkoptów. Jak mają być pokruszone? tak na baaardzo drobno czy mają to być kawałeczki?
Drobno, ale nie muszą być tak super drobno. Jakby się dokładnie przyjrzeć zdjęciu, to u mnie widać kawałeczki biszkoptów 😉
Pychotka. Domownikom bardzo smakowało?
Karolino, bardzo dziękuję za podzielenie się opinią. Miło mi wiedząc, że ktoś z przepisów korzysta i jest zadowolony 🙂
Bardzo fajne i smaczne ciasto☺
Bardzo fajne i smaczne ciasto☺