Klopsiki z pieczarkami

Klopsiki z pieczarkami, to bardzo fajne danie obiadowe. Mimo, iż składa się z kilku etapów, jest bardzo proste do zrobienia. My byliśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego, choć pewnie następnym razem wino zamienię na wodę lub po prostu zwiększę ilość bulionu;)

Klopsiki:

  • 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 400 g małych, białych pieczarek
  • 100 ml białego wina
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • masło

 

Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, pozostałe dwie cebule kroimy w piórka.

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie mieszamy w misce w mięsem mielonym. Gdy cebula nieco ostygnie, do miski dodajemy jajko, połowę posiekanej drobno natki pietruszki, 1-2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, po czym formujemy niewielkie klopsiki.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, do ładnego zarumienienia. Gotowe klopsiki przekładamy do większego garnka/rondelka (w nim na końcowym etapie będziemy dusić całe danie).

Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy piórka cebuli i smażymy, aż ładnie się zeszklą. Gdy to nastąpi cebulę przekładamy do garnka z mięsem.

Do pozostałego po smażeniu cebuli tłuszczu dodajemy 1-2 łyżki masła i wrzucamy oczyszczone pieczarki (jeśli są duże można je pokroić na mniejsze części). Smażymy do lekkiego zrumienienia, po czym dodajemy do mięsa i cebuli.

Garnek z wszystkimi składnikami stawiamy na palniku, podlewamy całość winem, dusimy chwilę, po czym dolewamy bulion. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy kremówkę oraz resztę natki pietruszki. Na samym końcu doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy.

Podajemy z makaronem.

Świat Kobiety. 101 przepisów . Tom 73