Szybkie pierniczki

Muszę przyznać się do tego, że nigdy wcześniej nawet nie pomyślałam by samodzielnie upiec, a tym bardziej dekorować pierniczki. Jako że ten rok jest dla mnie w pewnym sensie przełomowy, postanowiłam zmienić i tą dziedzinę;) Plan miał jednak obejmować najpierw ćwiczenia. Wybrałam więc przepis na szybkie pierniczki, ażebym mogła je od razu ocenić, jak i poćwiczyć dekorowanie. Pierniczki same w sobie wyszły doskonałe. Faktycznie już po 2 dniach były mięciutkie. Lukrowanie muszę jednak jeszcze potrenować;)

szybkiepierniczki1

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.

Ciasto dzielimy na części i na podsypanej lekko stolnicy wałkujemy na grubość 4 mm (nie cieniej).

Po wykrojeniu pierniczków, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków). Studzimy na kratce.

szybkiepierniczki2

Źródło