Babka jabłkowo cynamonowa z orzechami
W sezonie jesiennym na stołach królują ciasta z jabłkami i z orzechami. To połączenie niemalże doskonałe.
Przepis na to ciasto znalazłam tutaj. Ostatnie zdanie opisu mówiące o tym, że po spróbowaniu będziemy często do niej wracać, utwierdziło mnie w przekonaniu, że chcę upiec tą właśnie babkę.
Oczekiwałam wilgotnej, pysznej, pachnącej cynamonem, z mnóstwem chrupiących kawałków orzechów, babki, i tak też właśnie było.
Dziś, po konsumpcji, mogę przyznać autorce rację – o tak, ja z pewnością upiekę ją nie raz. Może i Wy się skusicie? Gwarantuję, że uda się wyśmienicie.
Składniki (temp. pokojowa):
- 50 g dowolnych orzechów, posiekanych
- 350 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 240 ml oleju
- 2 jabłka
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki.
Do miski wbijamy jajka, ucieramy je wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Nie przerywając ucierania wlewamy cienkim strumieniem olej. Mikser odstawiamy i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie łączymy masę z utartymi jabłkami oraz przygotowaną mąką i posiekanymi orzechami.
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o średnicy ok. 23 cm.
Pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C (do tzw suchego patyczka).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jabłek nie odciskamy?
Można je odcisnąć, jeśli są bardzo soczyste. Ja nie odciskałam.
Jakiej wielkosci jablka? Po ok 200 g?
Myślę, że tak.
Gdyby były mocno soczyste, można lekko odcisnąć nadmiar soku.