Buraczki z przecierem pomidorowym
Dziś na blogu pomysł na buraczki. W przepisie podaję, by buraczki gotować do miękkości, aczkolwiek można wykorzystać gotowce i kupić już upieczone/ugotowane:) Zaoszczędzi nam to mnóstwo czasu i pyszny dodatek do obiadu przygotujemy ekspresowo.
- 2 duże czerwone buraki (ok. 500 g)
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz, cukier
Buraki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki.
Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do buraczków, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą pieprzu.
Pierwszy raz widze przepis na takie buraczki. Na prawdę 🙂 Oryginalne, pomysłowe i ciekawe 🙂
Uwielbiam buraczki i chętnie wypróbuję, jak smakują z przecierem pomidorowym 🙂
Uwielbiam buraczki 🙂 To coś dla mnie 🙂
O, ciekawe, muszę spróbować jak będę następnym razem robiła takie buraczki…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
„Zgapiam” przepis. Bardzo lubię buraczki, ale w takiej pomidorowej wersji jeszcze nie jadłam:)
Będzie mi miło:) Tym bardziej, jeśli posmakują:)
Mam dużo buraków na działce po wykopaniu spróbuję tego przepisu
Dziękuję już skończyłam
Mam nadzieję, że tak przygotowane buraczki zasmakują i będą miłą odmianą od takich przygotowanych tradycyjnie:)
Przepisow na buraczki nigdy za wiele. Bardzo jestem ciekawa jak smakuja takie z przecierem, pewnie cos dla mnie 🙂