Rolada z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami

Wstawiam przepis na roladkę, którą zrobiłam już jakiś czas temu.

Zdarza mi się, że nie publikuję przepisów na bieżąco, fakt, jednak zwykle po przygotowaniu dania, od razu zabieram się za napisanie o nim czegoś i taki szkic czeka sobie po prostu „na swój czas”.

Tym razem nie zrobiłam tego i teraz, jak nie trudno się domyśleć, mam w głowie pustkę.

Przepis wstawiam za autorką.

Fajna rolada – tyle napiszę;)

  • 1 filet z indyka 800 g lub 2 większe piersi kurczaka
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
Dodatkowo:
  • po 1 łyżeczce oliwy i masła
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 30 g sera mozzarella (żółta, tarta)
  • 30 g tartego parmezanu
  • 60 g sera feta
  • 6 kawałków suszonych pomidorów

Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tworząc większy płat. Oprószamy solą, pieprzem oraz nacieramy niewielką ilością (około 1 łyżka) oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.

Cebulę trzemy na tarce. Cukinię również trzemy na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło. Dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem i smażymy jeszcze chwilę (około 2 minuty). Po tym czasie dokładamy tartą cukinię i smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gdy całość ostygnie dodajemy tartą mozzarellę oraz parmezan, mieszamy.

Mięso rozkładamy na desce (gładką stroną do spodu). Na środek wykładamy nadzienie z cukinii, na nim kładziemy pokrojoną w kostkę fetę, a na niej pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Zwijamy. Roladę ułożoną łączeniem do góry owijamy plastrami szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na około 2 godziny (w temp. pokojowej). Całość można jeszcze posmarować 1-2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy około 4-5 łyżek wody. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.