Zapiekanka z chleba z cebulą i boczkiem

Masz w domu kawałek czerstwego chleba, z którego jedzenia nie ma już przyjemności, a jednocześnie nie chcesz go wyrzucać? Zapiekanka z chleba z cebulą i boczkiem to świetny sposób na to, aby nic się nie zmarnowało. Powstała trochę „awaryjnie”, z tego, co akurat było pod ręką, a wyszła tak dobra, że mój mąż nie szczędził jej pochwał.

To połączenie prostych składników: chleba, karmelizowanej cebuli, chrupiącego boczku i tartego sera. Niby nic wyszukanego, a efekt naprawdę pozytywnie zaskakuje. Czasami właśnie takie nieskomplikowane potrawy okazują się najlepsze i najczęściej do nich wracamy.

Chleb z pozostałymi składnikami zalewamy mieszanką powstałą z połączenia jajek i mleka. W efekcie chleb nasiąka płynem i otrzymujemy coś w rodzaju chlebowego „puddingu”. Mi i mojemu mężowi takie rozwiązanie bardzo pasowało. Moje dziecko stwierdziło natomiast, że dla niego lepsze byłoby połączenie składników i podanie ich w formie chrupiącej grzanki. A Ty którą wersję wybierzesz dla siebie?

Składniki:

  • kilka grubszych kromek czerstwiejącego chleba (tyle, aby zapełnić dno formy żaroodpornej, po usunięciu z nich skórek)
  • 3-4 małe czerwone cebule
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego + 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100–150 g boczku wędzonego (pokrojonego w cienkie paski lub kostkę)
  • 100-120 g tartego sera cheddar
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka oliwy

Masa jajeczna:

  • 3-4 jajka
  • około 200 ml mleka (można częściowo zmieszać ze śmietanką, u mnie 70 ml śmietanki 30%)
  • Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Zapiekanka z chleba z cebulą i boczkiem – wykonanie:

Karmelizowana cebula i boczek

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut, często mieszając, aż cebula wyraźnie zmięknie. Pod koniec dodajemy cukier trzcinowy oraz ocet balsamiczny i podgrzewamy jeszcze 1-2 minutki. Zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię dodajemy pokrojony boczek i smażymy, aż się zarumieni.

Masa jajeczna

W misce mieszamy jajka, mleko (i śmietankę, jeśli używasz). Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Składanie zapiekanki

Z chleba odkrawamy skórkę, środek kroimy na większe kostki lub grube paski. Rozkładamy je w żaroodpornym naczyniu (ok. 20×30 cm).

Na chleb wykładamy warstwę karmelizowanej cebuli. Dajemy boczek. Posypujemy tartym serem. Całość zalewamy mieszanką mleczno-jajeczną.

Pieczenie:

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 30–35 minut, aż wierzch będzie złocisty, a masa jajeczna ścięta.