Keks bananowy
Jeśli ktoś zapytałby mnie o mój ulubiony keks, bez zastanowienia odpowiedziałabym, że właśnie ten – bananowy!
Przepis zapisałam sobie do zeszytu już daaaawno temu i powiem Wam, że lubię do niego wracać i robię go kilka razy w roku. Ktoś mógłby powiedzieć, że to mało, jednak osoby, które co tydzień pieką inne ciasto, będą mnie rozumiały i wiedziały o co chodzi;)
Keks przygotowuje się prosto i szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne, z kawałkami bananów, orzechów i czekolady. No czegóż chcieć więcej?
Zróbcie koniecznie:)
- 3,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 2/3 szkl. oleju
- 4 jajka
- 4 banany
- 100 g czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- cytryna
- szczypta soli
Cytrynę myjemy, przelewamy wrzątkiem, ocieramy skórkę.
Do misy miksera wsypujemy cukier, sól, skórkę cytrynową i wlewamy olej. Miksujemy chwilę. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy po 1 jajku, ubijamy aż do otrzymania jasnej, puszystej masy.
W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Stopniowo łączymy je ze składnikami mokrymi.
Czekoladę kroimy w kostkę, banany kroimy na plasterki. Dodajemy do ciasta razem z posiekanymi orzechami, mieszamy szpatułką.
Przekładamy do keksówki. Pieczemy około 50-60 minut (lub do tzw „suchego patyczka”) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedyś jadłam tradycyjny kek i mi nie smakował – za słodkie to było 😛 Widzę, że tutaj cukru również nie pożałowano i jeszcze są słodkie banany ale to już można dodać wedle własnych upodobań 🙂 Ważniejszy jest pomysl i dodatek banana – ciekawy 🙂
Dodajesz gorzką czekoladę, która zrównoważy smak słodyczy;) Jakoś nigdy jedząc to ciasto, nie pomyślałam, że jest za słodkie. Być może mam większą tolerancję na słodycze:))))
Ja mam bardzo niski próg słodkosci – nie przepadam za słodyczami ale czasem mam ochotę 🙂 Zawsze można też dać mniej cukru 🙂
Oczywiście, że tak. Przepisy można dostosowywać pod swoje preferencje, jeśli tylko coś nam w nich nie pasuje.
I to jest świetne 😉
Witaj Ewo,jakiej wielkości keksowka?
26x12cm mierzone u góry blaszki. No i moja jest dość głęboka. Pozdrawiam:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję:)
Lubię takie ciasta…mniam!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Czy jajka dodajemy całe, czy musimy ubić osobno pianę z białek?
Dodajemy całe jajka. Po każdym jajku miksujemy chwilę, aż jajko dobrze wkręci się do masy.
Niestety uzyskalam tak twarda mase, ze moj robot nie mogl tego wymieszac. Istny gniot, proprcje sie nie zgadzaja
Wszystko się zgadza. Z tego przepisu korzystałam wielokrotnie i zapewniam, że proporcje są dobre.
Początkowo składniki miksujemy,te sypkie dodajemy stopniowo. Na sam koniec mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto faktycznie jest gęste.
A w smaku jest niedobre? Czy napisała Pani komentarz tuż po jego przygotowaniu?
Keks jest przepyszny,robię go z Pani przepisu bardzo często,dodaję mniej cukru.
Bardzo się cieszę 🙂
Faktycznie, ilość cukru można spokojnie zmniejszyć 🙂