Udka kurczaka pieczone z żurawiną

Udka kurczaka pieczone z żurawiną to przepis jaki wypatrzyłam na blogu swojskiejedzonko.pl. Zrobiłam z minimalnymi zmianami i muszę przyznać, że wyszło po prostu wybornie.

Zgodnie z oryginalnym przepisem żurawinę od razu wyłożyłam obok mięsa i zapiekałam całość przez około godzinę. Żurawina dość szybko pęka pieczona w wysokiej temperaturze i mocno mięknie, więc jeżeli wolisz, by zachowała kształt (a tym samym, by nie wyszła gorzka, przy zbyt długim pieczeniu), polecam dodać ją do naczynia po około 20-25 minutach. Ja miałam większą ilość zapasów, więc dołożyłam sobie dodatkową część właśnie w późniejszym czasie i dla nas taka opcja świetnie się sprawdziła.

Żurawina wyszła mocno kwaśna, jeżeli chcesz podać ją w formie sosu, możesz piec ją od razu z mięsem, a następnie wymieszać z dodatkową łyżką miodu (już po upieczeniu i wyjęciu mięsa z formy).

Udka miały głęboki smak, choć skórka nie wyszła mi mocno chrupiąca, a miękka. Podałam mięso razem z ziemniakami i pyszną i prostą surówką z dodatkiem jabłka i sera koziego (przepis zamieszczam pod przepisem).

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu + 1 łyżka do żurawiny
  • 250 g świeżej żurawiny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki oleju

Udka kurczaka pieczone z żurawiną – Przygotowanie krok po kroku:

Marynata:

W misce mieszamy 2-3 łyżki oleju z przyprawami: solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc (smak będzie głębszy).

Obsmażenie:

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (lub zwykłe masło z dodatkiem łyżki oleju, aby masło się nie przypalało). Układamy udka kurczaka skórką do dołu i smażymy je na złoty kolor (5-6 minut), po czym obracamy na drugą stronę i smażymy dalej (przez około 4-5 minut).

Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do góry).

Żurawina i sos:

Żurawinę myjemy, a następnie łączymy z 1 solidną łyżką miodu, mieszamy.

Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy gorący bulion. Dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny oraz 2 łyżki miodu. Dokładnie mieszamy, zeskrobując przypieczone kawałki kurczaka z dna (tam cały smak). Gotujemy kilka minut, aż sos wyraźnie się zredukuje.

Przygotowanym sosem zalewamy mięso.

Udka kurczaka pieczone z żurawiną – Pieczenie:

Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i pieczemy przez 50–55 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia do mięsa dodajemy przygotowaną żurawinę, a samo mięso polewamy sosem z dna naczynia (jeśli chcesz, by żurawina mocno zmiękła, tworząc „sos”, możesz dodać ją od razu razem z mięsem; jeśli wyjdzie mocno kwaśna, możesz połączyć ją z niewielką ilością miodu).

Jeśli mięso zacznie się zbyt mocno rumienić, można je przykryć folią aluminiową.


Sałatka z rukoli, jabłka i koziego sera:

Składniki:

  • 2-3 garście rukoli lub roszponki
  • 1 słodko-kwaskowe jabłko
  • 100 g sera koziego (miałam twardy, z orzechami włoskimi)
  • 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika lub orzechów włoskich

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 solidna łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • sól, pieprz

Rukolę myjemy, łączymy z pokrojonym na mniejsze części jabłkiem oraz kozim serem i prażonym słonecznikiem.

Oliwę łączymy z octem jabłkowym oraz miodem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.