Udka maślankowe
Udka kurczaka marynowane w maślance to znany i lubiany sposób na przygotowanie tego rodzaju mięsa.
Jedyne o czym musimy pamiętać, to by mięso natrzeć przyprawami dzień wcześniej i zalać je maślanką. Następnego dnia wystarczy tylko przełożyć mięso na blachę i upiec.
Świetne dla zabieganych, świetne na imprezy.
Lubię je przygotowywać, bo smakują rewelacyjnie, a roboty przy nich tyle co nic;)
A Wy znaliście już ten patent?
- około 8 udek z kurczaka
- 1 i 1/2 – 2 szkl. maślanki naturalnej
- 2 łyżki oleju
- granulowany czosnek
- papryka mielona – ostra i słodka
- imbir mielony
- sól morska, pieprz biały
W miseczce mieszamy przyprawy oraz olej (u mnie to około 2 łyżeczki papryki słodkiej, 3/4 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 płaska łyżeczka białego pieprzu i około 1 łyżeczka soli. To są ilości orientacyjne, każdy może doprawić wg własnego smaku).
Oczyszczone mięso nacieramy dokładnie przyprawami. Umieszczamy w woreczku strunowym lub pojemniczku/misce. Zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia udka lekko otrzepujemy z marynaty, przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg i dopiekamy skórkę na rumiano.
Nie mogę się oprzeć i lecę wypróbować sama 🙂
Cudownie 🙂
Niedawno moja Mama przekonała się jak jogurt świetnie zmiękcza mięso z kurczaka – przygotowałam w marynacie z joguru. Bardzo jej smakowało i takie maślankowe udka pewnie również 🙂
Dokładnie, jogurt, maślanka sprawiają, że mięso kruszeje 🙂
A wcześniej mama kręciła nosem, ze nie…. nie wiedziała co je, dowiedziała się po fakcie jak zaczeła chwalić xD
Podeszłaś ją ;):)
jakie apetyczne:)
Dziękuję 🙂
Mniammmmm! zdecydowanie do spróbowania!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Cieszę się Agnieszko, że ten przepis Ci się spodobał 🙂
Właśnie przygotowałam . Wstawiłam do lodówki na noc. Nie miałam maślanki, zalałam kefirem. Jutro będę piekła ..Zobaczymy, co z tego wyjdzie . Myślę , że będą PYSZNE . PRZEPIS BARDZO MI SIĘ SPODOBAŁ. POZDRAWIAM.
Super! Trzymam kciuki by przepis spełnił oczekiwania 🙂
Pozdrawiam.
Właśnie zamarynowalam w maślance i jutro piekę ma obiadek🙂