Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem
To danie – takie proste, a jakże smaczne – wszyscy polubiliśmy od pierwszego kęsa. Poważnie. Doskonałe w smaku i w swej prostocie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zróbcie koniecznie!:)
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 450 g mrożonej marchewki z groszkiem (1 op.)
- około 2 szkl. bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3/4 szkl. śmietany 30%
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz biały
Mięso kroimy na porcje (ja każdą pierś skroiłam pod skosem na 3 kawałki). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Mieszankę warzywną umieszczamy na durszlaku i przelewamy wrzątkiem (w celu rozmrożenia).
Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażamy mięso z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez chwilę.
Na patelnię dodajemy marchewkę z groszkiem i gotujemy do miękkości (przez około 8 minut).
Obie mąki rozprowadzamy w śmietance, mieszamy tak długo, by nie było widocznych grudek. Wlewamy na patelnię. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu.
Danie świetnie smakuje z ziemniakami.
Kurczaka już na talerzu można dodatkowo oprószyć mieloną papryką.
Źródło: Kwestia Smaku
Czasami takie proste dania smakują znacznie lepiej niż te z mnóstwem składników. Chętnie wpadłabym na taki obiad:)
To prawda:) Zapraszam jakby co;):)
Nie wiem dlaczego ale skojarzyło mi się z obiadkiem szpitalnym, tylko takim smaczniejszym (dla mięsożercy) xD I tutaj nie mam nic złego na myśli:) Może to przez ten sosik 🙂
Wszystko możliwe;) marchewka z groszkiem w sumie też się tak może kojarzyć i do tego potrawka z kurczaka. Jakby go ugotować i na małe kawałki pokroić to by jeszcze bardziej pasowało;)
Marchewki z groszkiem nigdy nie jadłam bo Mama nie robiła a w szpitalach to groszek lub buraczki ale takie potrawki to podawali 😛
Mi się też ze szkolną stołówką kojarzy;)
Wygląda pysznie, co prawda wolałabym bez groszku i do takiej wersji się przymierzam, natomiast mam pytanie czy można użyć surowej marchewki? Jak wtedy ją przygotować?
Dziękuję za zainteresowanie. Ja co prawda robiłam to danie zawsze z mrożonej mieszanki, ale wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie by użyć świeżej marchewki, z pominięciem groszku. Marchewkę pokroiłabym w małą kostkę i przed wrzuceniem na patelnię bym ją zblanszowała .