Fasolka szparagowa z parówkami i ryżem
Dziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza, ale nie jestem pewna czy to do końca trafne stwierdzenie. Zresztą, spróbujcie sami.
Na 2-3 porcje:
- około 400 g fasolki szparagowej
- około 300 g parówek
- 2-3 małe cebule
- 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka.
Parówki kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy parówki. Gdy parówki nieco się przyrumienią, dodajemy osączoną fasolkę szparagową oraz passatę pomidorową (możemy danie podlać też około 1/3 szkl. wody). Dusimy całość przez chwilę. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem (ryż można również dodać na patelnię i wymieszać z całością).
W tym roku mam „faze” na szparagówkę ale w troche innej formie ale i Twoją można zweganizować 🙂
Ciekawa jestem co też dobrego przygotowujesz:)
Mi najbardziej smakuje prosto z wody albo z masłem orzechowym/tahini ale smaczna jest też w sosie pomidorowym albo w sosie jak do ryby po grecku (teraz tam gdzie pomidory dodaję słodką wędzoną paprykę bo mi pasuje:P) ale można z ciecierzycą w pomidorkach a od czapy z sojowymi parówkami ale tego to bym nie tknęła 😛
fasolka z masłem orzechowym?? lubisz chyba je dodawać do wszystkiego?;)
Też mnie ostatnio na fasolkę „wzięło”;)
Według mnie masło orzechowe takie bez dodatków świetnie komponuje się z wieloma produktami 😉
Szkoda, że sezon już się kończy 🙁
Zawsze możesz zamrozić;)
Próbowałam a potem jak błoto ;/
Dlaczego?
Taka jest w smaku. nie smakje mi ;/
To faktycznie, skoro mrożona fasolka Ci nie smakuje, musisz się nasycić i nacieszyć nią póki jest świeża;)
Nie nacieszyłam się a u mnie koniec sezonu ;/
Mniam! To nie może źle smakować:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
🙂
Może składników mało, ale takie proste dania też są bardzo smaczne ? Nie zawsze musi być na bogato ?
Czasem nawet im prostsze, tym smaczniejsze:)
Próbowałam dziś zrobić na obiad i serdecznie polecam danie pycha tylko ryż wymieszałam ze wszystkim nawet córka 3 letnia zjadła mówiła że pycha:)
Bardzo się cieszę, że wszystkim członkom rodziny smakowało 🙂
Ja również preferuję wersję ze zmieszanym z całością ryżem, nabiera on wtedy pełni smaku.
Jutro chcę zrobić tą fasolkę, wszystko dziś kupiłam. Tylko mam pytanie – lepsza z ziemniakami ubitymi czy ryż?
Dla mnie idealnym dodatkiem jest tutaj ryż, i to taki dodany na koniec do sosu i wymieszany z całością 😉 Natomiast jeśli woli Pani ziemniaki, to dlaczego nie?