Zrazy z mięsa mielonego w pomidorowym sosie

Szukasz pomysłu na obiad z mięsa mielonego? Przygotuj zrazy z mielonej łopatki z bulgurem, kawałkiem boczku i ogórka. Gwarantuję, że będziesz zadowolon*.

Tak przygotowane mięso jest pyszne i aromatyczne. Wpierw obsmażone, kolejno dusi się w pomidorowym sosie, przez co wychodzi niezwykle mięciutkie. Po prostu pyszne.

Dla nas taki obiad to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych.

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 75 g kaszy bulgur (u mnie z vermiceli)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 6 plasterków boczku (u mnie wędzony, z serii Pikok Pure)
  • mąka krupczatka do obtoczenia roladek
  • 250 ml bulionu (u mnie warzywny)
  • 400 g sosu pomidorowego/passaty
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka słodka i ostra
  • oregano
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa

Do małego garnka wlewamy około 3/4 szklanki wody. Doprowadzamy ją do wrzenia, lekko solimy, po czym dodajemy kaszę bulgur. Gotujemy, pod przykryciem, na bardzo malutkim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 8-10 minut).

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie.

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy przestudzoną cebulę, ugotowany bulgur, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano, granulowany czosnek oraz obie papryki. Dokładnie wyrabiamy.

Mięsną masę dzielimy na około 6 kawałków, każdy z nich rozpłaszczamy w dłoni, na środku umieszczamy zrolowany plasterek boczku oraz kawałek ogórka. Formujemy podłużne zrazy, zamykając boczek z ogórkiem w środku (dłonie warto co jakiś czas zamoczyć w zimnej wodzie).

Tak przygotowane zrazy z mięsa mielonego obtaczamy w mące (u mnie krupczatka), a następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju/oliwie. Gdy roladki się zarumienią podlewamy je bulionem oraz passatą, mieszamy. Moc palnika zmniejszamy i dusimy całość na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20-30 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Inspiracja: blog z apetytem