Zrazy z mięsa mielonego w pomidorowym sosie
Szukasz pomysłu na obiad z mięsa mielonego? Przygotuj zrazy z mielonej łopatki z bulgurem, kawałkiem boczku i ogórka. Gwarantuję, że będziesz zadowolon*.
Tak przygotowane mięso jest pyszne i aromatyczne. Wpierw obsmażone, kolejno dusi się w pomidorowym sosie, przez co wychodzi niezwykle mięciutkie. Po prostu pyszne.
Dla nas taki obiad to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych.

- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 75 g kaszy bulgur (u mnie z vermiceli)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ogórki konserwowe
- 6 plasterków boczku (u mnie wędzony, z serii Pikok Pure)
- mąka krupczatka do obtoczenia roladek
- 250 ml bulionu (u mnie warzywny)
- 400 g sosu pomidorowego/passaty
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka słodka i ostra
- oregano
- granulowany czosnek
- sól, pieprz, cukier
- oliwa
Do małego garnka wlewamy około 3/4 szklanki wody. Doprowadzamy ją do wrzenia, lekko solimy, po czym dodajemy kaszę bulgur. Gotujemy, pod przykryciem, na bardzo malutkim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 8-10 minut).
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy przestudzoną cebulę, ugotowany bulgur, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano, granulowany czosnek oraz obie papryki. Dokładnie wyrabiamy.
Mięsną masę dzielimy na około 6 kawałków, każdy z nich rozpłaszczamy w dłoni, na środku umieszczamy zrolowany plasterek boczku oraz kawałek ogórka. Formujemy podłużne zrazy, zamykając boczek z ogórkiem w środku (dłonie warto co jakiś czas zamoczyć w zimnej wodzie).
Tak przygotowane zrazy z mięsa mielonego obtaczamy w mące (u mnie krupczatka), a następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju/oliwie. Gdy roladki się zarumienią podlewamy je bulionem oraz passatą, mieszamy. Moc palnika zmniejszamy i dusimy całość na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20-30 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.







Inspiracja: blog z apetytem