Sałatka z kurczakiem i tzatzikami
Dziś mam dla Ciebie pomysł na lekką i kolorową sałatkę. To sałatka z kurczakiem i tzatzikami. Świetnie sprawdzi się na lunch, czy na kolację. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i naprawdę smaczna – szczególnie z dwoma rodzajami sosów!
W sałatce znajdziesz:
👉 soczyste kawałki smażonego kurczaka,
👉 pomidorki koktajlowe,
👉 ogórka,
👉 czerwoną cebulę,
👉 i oczywiście sos tzatziki – który widzisz na zdjęciu.
Drugi sos, majonezowo-ketchupowy z musztardą, dodałam już po zrobieniu zdjęć (czasem tak bywa! 😉). Początkowo sałatka miała zawierać bowiem tylko tzatziki, ale powiem Ci szczerze – czegoś mi w niej brakowało. Pomysł, by dorobić do niej drugi sos to był strzał w dziesiątkę. Sałatka zyskała na smaku – zrobiła się bardziej wyrazista i jeszcze ciekawsza.
Co ważne – dodatkowego sosu nie mieszałam z całością sałatki, tylko polałam odrobiną na talerzu, tuż przed podaniem.
Ale jeśli Tobie wystarczy sam tzatziki – będzie dobrze, taki był pierwotny zamysł. 🙂
Sałatka z kurczakiem i tzatzikami to taka sałatka, do której można wracać przez całe lato – lekka, sycąca i pełna smaku. Daj znać, jeśli ją zrobisz – jestem bardzo ciekawa, którą wersję wybierzesz – z jednym, czy dwoma sosami?

- 1-2 filety z kurczaka
- sałata lodowa lub mieszanka roszponki i rukoli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula, mała
- 1 zielony ogórek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- przyprawa curry – około 1 łyżeczka
- przyprawa gyros – opcjonalnie
- sól, pieprz
sos tzatziki:
- 1 zielony ogórek
- 2 ogórki konserwowe
- 130 g jogurtu greckiego
- 1 malutki ząbek czosnku – można pominąć
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sos majonezowo-ketchupowy z musztardą
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sałatka z kurczakiem i tzatzikami – wykonanie:
Kurczaka kroimy na bardzo cienkie „plastry”. Oprószamy przyprawą curry oraz skrapiamy sosem sojowym (w innej wersji można też wykorzystać sos teriyaki oraz skropić całość sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem LUB po prostu pokroić kurczaka w kostkę i zamarynować w ulubionych przyprawach, np do gyrosa). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia.
Szykujemy sos tzatziki. Oba ogórki (zielony i konserwowe) trzemy na dużych oczkach tartki, dokładnie odciskamy. Łączymy z jogurtem greckim. Dodajemy przeciśnięty przez praskę mały czosnek (można pominąć), sok z cytryny do smaku oraz przyprawy i natkę pietruszki.
Majonez łączymy z ketchupem i musztardą. Doprawiamy do smaku.
Sałatę lodową dzielimy na kawałki. Łączymy z częścią tzatzików. Dodajemy kawałki przestudzonego kurczaka, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka oraz piórkami cebuli. Rozkładamy pozostały sos tzatziki.
Polewamy dodatkowo sosem majonezowo-ketchypowym z musztardą.









