Kostka Cappuccino
Pyszne ciasto, które zyskuje z każdym kolejnym dniem.
Mnie osobiście kojarzy się z takimi tortowymi, czy raczej typowo imprezowymi wypiekami.
Przepis jest na blaszkę o wymiarach 23x23cm lub tortownicę 24cm i taką ilość składników podaję. Ja robiłam z półtorej porcji w prostokątnej blaszce. Ciasto upiekłam w całości i po przestudzeniu przekroiłam. Wyszło wilgotne, ku uciesze wszystkich konsumujących;) Całość posypałam proszkiem cappuccino i startą czekoladą.
Ciasto czekoladowe:
- 125g masła
- 150g cukru
- 125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku)
- 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cappuccino:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappuccino (proszku)
- 3 łyżki cukru pudru
Masa Śmietankowa:
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g kawy cappuccino (proszku)
- śmietan-fix
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy chwilę do połączenia. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie, w kilku partiach, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ciastem czekoladowym . Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na pół.
Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Do miseczki przekładamy serek mascarpone i rozcieramy go za pomocą łyżki z proszkiem cappuccino.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. W międzyczasie żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Około 2-3 łyżki kremówki łączymy z przygotowaną żelatyną, energicznie mieszając. Tak rozrobioną żelatynę, łączymy z resztą bitej śmietany. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Krótko mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz śmietan-fix.
Ciasto czekoladowe przekładamy kremem kawowym. Na wierzchu wykładamy bitą śmietanę. Całość oprószamy cappuccino w proszku, słodkim kakao lub startą czekoladą.
Dla mojej Siostry to ciasto idealne 😀
Jest fanką cappuccino?;)
I kawy, wszystkiego co kawowe 😀 Często mi mówiła abym upiekłą ciasto capuccino. Jako jedyna lubi w domuxD
To może być problem, jak tylko Ona lubi;)
Tylko Ona takie ciasta jadła 😛
No właśnie… cała blaszka, choćby najmniejsza, to jednak sporo jak na jedną osobę;)
My pieczemy w prodiżu to wychodzi mniej a siostra potrafiła cały dzień żywić się ciastem to zjadała pół (sr.28zm) w ciągu dnia. Kawałek dla Taty, coś mama spróbowała a resztę zjadała siostra następnego dnia lub przez 2 kolejne ;P
Pamiętam, że kiedyś sprawdzałam co to ten prodiż, ale jakoś zawsze mi to umyka z głowy;)
Siostra chyba lubi łakocie:) i dobrze, czasami trzeba sobie pozwolić na chwilę rozpusty;)
Taki fajny sprzęt do pieczenia i smazenia powideł, konfitur 😀
Lubiła… teraz za bardzo nie je słodyczy – tak mi mówiła. Ale czasem ja nachodzi 😉 Kiedyś jadła sporo ale też liceum, nauka, wkuwanie… potrzebowała…. teraz troche zmieniła odzywianie… sama z siebie. MOze sie nasyciła? 😉
Wszystko się zmienia, nawet upodobania;)
Ooo wszystko co kawowe o tak! Chociaż za cappuccino przepadać czy ja wiem xd. Jak jeździłam po Francji to nie raz kupowałam worki niszowej kawy. Pozdrawiam cieplutko!
Moja jest i ciasto akurat szyte na miarę hehe. O ile da się ciasto uszyć heheszki.
Pychota 🙂 idealne ciasto do kawy 🙂
🙂
Proste, a jakie efektowne 🙂
🙂
Podobne ciasto jadłam na przyjęciu weselnym. Smakowało rewelacyjnie:)
🙂
To ja na takie ciasto chętnie się piszę 🙂
Miło mi:)
Takie ciasta są najlepsze 🙂 Pyszności 🙂
W masie cappuccino ma być 250 g śmietany kremówki czy 250ml bo z chęcią upiekę to ciasto?
Szklanka (250ml) kremówki waży 240-250 g 😉