Ciasto maślankowe z truskawkami
Przepis na ciasto maślankowe od dawna jest już na moim blogu. Zawsze wydawało mi się pyszne, a co ważniejsze, również bardzo proste do przygotowania. Ostatnio dostałam jednak wiadomość, że jednej i drugiej czytelniczce bloga po upieczeniu tego ciasta wyszedł zakalec. Choć byłam pewna przepisu – to klasyk z książek siostry Anastazji – postanowiłam upiec ciasto ponownie i przy okazji przyjrzeć się raz jeszcze każdemu etapowi.
Tym razem przygotowałam je z truskawkami, bo nie miałam akurat rabarbaru. Efekt? Rewelacyjny! Ciasto pięknie wyrosło, bez śladu zakalca, a bliscy zachwyceni. Było idealne do popołudniowej kawki i herbaty. Jak to mówią, nie ma tego złego… 😉
Co warto wiedzieć, by uniknąć zakalca?
- Maślanka powinna mieć temperaturę pokojową.
- Jajka z cukrem miksujemy długo, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Mąkę dodajemy stopniowo i miksujemy tylko do połączenia składników – na niskich obrotach i w jednym kierunku.
- Owoce? Nie przesadzajmy z ilością – zbyt duża ilość również może wpłynąć negatywnie na efekt końcowy.
To ciasto pięknie rośnie i jest lekkie jak chmurka. Ponieważ nie ma w nim masy, najlepiej smakuje pokrojone na mniejsze kawałki.
To niezawodny, prosty przepis na ciasto z maślanką i owocami. Pamiętając o kilku kluczowych zasadach, z łatwością unikniesz zakalca i przygotujesz wypiek, który zniknie z talerza w mgnieniu oka.

- 3 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 szkl. maślanki (w temp. pokojowej)
- 1/2 szkl. oleju
- 3 i 1/2 – 4 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 250-300 g truskawek
Ciasto maślankowe z truskawkami – wykonanie:
W misie miksera umieszczamy całe jajka oraz oba cukry. Miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut – aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie wlewamy maślankę w temp. pokojowej oraz olej, miksujemy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Powstałe gęste ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Na wierzchu rozkładamy przekrojone na pół truskawki.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dźwięk został wygenerowany przy pomocy AI 🙂





