Pieczone warzywa z czarnuszką

Pisałam Wam niedawno, że zakupiliśmy niesamowicie dobre ziemniaki. Był to dla mnie „kopniak”, by wykorzystać je jak najlepiej. Ostatnio wpadło mi w oko zdjęcie z zapiekanymi warzywami i pomyślałam, że to doskonały pomysł. Wyszło wyśmienicie, ale ja, jak może wiecie, uwielbiam pieczone warzywa:)) I nawet tej czarnuszki mogłoby nie być, a i tak by było smacznie;)

Warzywa podałam z kurczakiem z patelni.

  • kilka małych, młodych ziemniaków (ilość należy dostosować wg potrzeb)
  • 2-3 cukinie
  • 1-2 czerwone papryki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • czarnuszka
  • sól

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na pół. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy.

Fasolkę szparagową przycinamy na końcach (możemy jeszcze przekroić ją na pół). Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy.

Cukinię wraz ze skórką kroimy na grubsze półplasterki.

Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na większe kawałki.

Na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Dodajemy ostrą paprykę, zioła prowansalskie, tymianek oraz sól i mieszamy. Następnie dokładamy warzywa oraz pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Mieszamy całość, tak by warzywa połączyły się z oliwą i przyprawami. Na sam koniec warzywa posypujemy czarnuszką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (aż warzywa zmiękną)

Źródło