Pita z udkami kurczaka i tzatzikami

Domowa pita wypełniona kawałkami mięsa z nogi kurczaka, listkiem sałaty, pomidorkami i sosem tzatziki. Bardzo delikatna bułka i ciekawy farsz. Moim bliskim ta propozycja bardzo przypadła do gustu, mam nadzieję, że Tobie również się spodoba 🙂

Mięso:

  • około 1 kg mięsa z nogi kurczaka, bez skóry i kości
  • sok z 1 cytryny (u mnie 50 g)
  • około 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy do shoarmy – można pominąć lub zastąpić przyprawą do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • na koniuszek łyżeczki trochę mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki

Pita:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • kilka listków sałaty
  • kilka pomidorków koktajlowych

Tzatziki:

  • 2 ogórki
  • sok i skórka z 1/2 małej cytryny
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • zielona część cebulki dymki
  • przyprawa do tzatzików
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Pita z kurczakiem i tzatzikami – krok po kroku:

Mięso:

Mięso z nogi kurczaka kroimy na pół, usuwamy ewentualne błonki.

Sok z cytryny łączymy z oliwą, posiekanym na plasterki czosnkiem oraz przyprawami: solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, przyprawą do shoarmy, oregano oraz szczyptą kminku.

Mięso umieszczamy w woreczku strunowym, zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.

Zamarynowane mięso smażymy partiami na rozgrzanej patelni, po około 5 minut na każdą stronę.

Kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy na mniejsze kawałki (np na paseczki). Ponownie dajemy na patelnię (wraz z sokami, jakie zebrały się na talerzu) i smażymy w 2 partiach przez kilka minut, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron.

Całość umieszczamy w misce, łączymy z posiekaną natką pietruszki.

Pita:


Drożdże kruszymy do 1/3 szklanki ciepłej wody. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i całość odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże oraz 1 szklankę ciepłej wody. Składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 3 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie z papieru do pieczenia szykujemy 8 dużych kwadratów/prostokątów.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, po czym dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na okrągły, niezbyt cienki placek.

Placki odkładamy na przygotowane wcześniej kawałki papieru (muszą być większe niż sam placek, aby łatwo było je przenosić przed i po upieczeniu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.

Do piekarnika wstawiamy dużą blaszkę i nagrzewamy do 250 stopni (góra-dół). Na nagrzaną blaszkę delikatnie przenosimy po 2 kawałki ciasta na papierze. Pieczemy po około 7-8 minut.

Pity ostrożnie przenosimy na kratkę, a pustą blaszkę ponownie umieszczamy na około 30 sekund w piekarniku i dajemy kolejne chlebki pita.

Tzatziki:


Ogórki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy je na sito, lekko solimy i odstawiamy na jakiś czas. Zebraną na dnie miski wodę odlewamy.

Ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soków. Przekładamy do miski. Dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę skórki i soku z cytryny (do smaku), posiekaną dymkę i koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, odrobinę cukru i ostrej papryki i ewentualnie trochę przyprawy do tzatzików.

Składanie:


Gotowe pity nacinamy nożem, tworząc tzw kieszonkę. Do środka dajemy listek sałaty, mięso kurczaka, pokrojone na plasterki pomidorki koktajlowe oraz sos tzatziki.

Podajemy od razu po przygotowaniu.