Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie – najlepsze

To najlepsza pasta jajeczna jaką kiedykolwiek zrobiłam. Z dodatkiem podsmażonej cebulki, kiszonego ogórka, jabłka i sera feta. Mocno wyrazista w smaku. Przepyszna! Doskonała sama w sobie, a w połączeniu z szynką, jeszcze lepsza 🙂

Przygotowując przepis możesz poprzestać na przygotowaniu pasty jajecznej i podać ją na pieczywie lub zrobić tak jak ja – wyłożyć pastę na plasterki dużej szynki konserwowej, zwinąć w roladki, a następnie zalać galaretą.

Ja przygotowując roladki niestety nie trafiłam z wielkością naczynia – wybrałam za małe i część roladek musiałam ułożyć w innym;)

Po raz pierwszy zrobiłam je na zeszłoroczną Wielkanoc, ale to tak uniwersalne danie, że doskonale sprawdzi się w ciągu roku jako imprezowa przekąska.

Polecam. Roladki z szynki z pastą jajeczną są przepyszne!

  • 4 duże jajka
  • 8-10 plasterków szynki konserwowej (te większe plastry)
  • 1 malutka cebula (1 łyżka podsmażonej)
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 50-60 g sera feta/favita
  • 1/3 jabłka, najlepiej by było dosyć twarde
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Dodatkowo:

  • 25-30 g żelatyny
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ugotowane jajko, marchewka, groszek, kukurydza, natka lub inne składniki do dekoracji

Roladki z szynki z pastą jajeczną – wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.

Cebulę dość drobno kroimy, smażymy na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia (do pasty wystarczy 1 łyżka podsmażonej cebuli).

Ogórka trzemy na dużych oczkach tartki.

Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Ser feta (u mnie favita) kroimy w drobną kostkę.

W większej misce umieszczamy jajka, ogórki, jabłko, fetę i zeszkloną cebulkę. Dodajemy majonez oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Przygotowaną pastę wykładamy na plasterki szynki, zwijamy w roladki. Układamy na półmisku.


Żelatynę zalewamy około 11-12 łyżeczkami wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do gorącego bulionu, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretką zalewamy przygotowane roladki.

Uwagi: Przed wylaniem galarety półmisek z roladkami można dowolnie udekorować – wyłożyć cząstki jajka, ugotowaną marchewkę, czy tak jak u mnie po 1 łyżce groszku i kukurydzy oraz kilka listków natki.