Kawowy budyniowiec z galaretką

Często tutaj piszę, że uwielbiam ciasta z kawą. I faktycznie tak jest. Choć samej kawy praktycznie wcale nie piję na co dzień, to wypiekom z dodatkiem kawy nie potrafię się oprzeć.

Tym razem przygotowałam ciasto kawowo-kakaowe przełożone kawowym kremem budyniowym z biszkoptami i galaretką. Wyszło cudownie wilgotne i bardzo pyszne.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% – w temp. pokojowej!
  • 185 g drobnego cukru
  • 2/3 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mocnej, gorzkiej kawy (u mnie z ekspresu)
  • 280 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem budyniowy:

  • 2 szkl. mleka (500 ml)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 op. cukru wanilinowego – opcjonalnie
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kawy zbożowej (u mnie karmelowa)
  • 50 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • 1 op. petitków
  • 2 op. galaretki wiśniowej

Ciasto:


Jajka miksujemy na niskich obrotach wraz z cukrem, olejem i śmietaną (nie trzeba miksować zbyt długo; masa powinna nabrać jednolitej konsystencji).

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną łączymy ze sobą w osobnym naczyniu. Wlewamy składniki mokre i mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną. Na koniec do masy wlewamy ciepłą kawę, ponownie krótko mieszamy.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut (lub do suchego patyczka).

Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.


Masa:


W garnuszku umieszczamy żółtka, około 1/2 szklanki mleka, proszek budyniowy, mąkę oraz kawę zbożową. Dokładnie mieszamy.

Do dużego garnka wlewamy pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki), dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Do ciepłej masy dodajemy połamaną na kostki czekoladę i ponownie mieszamy, aż do jej roztopienia. Następnie wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimny budyń, miksujemy do połączenia.


Galaretka:


Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 – 3 szklankach gorącej wody (u mnie 2,5 szklanki). Odstawiamy do stężenia.


Składanie ciasta:


Na jednym z blatów ciasta wykładamy połowę kremu, wyrównujemy. Następnie rozkładamy biszkopty, jeden obok drugiego. Zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Następnie na stężałą galaretkę wykładamy pozostałą część masy. Przykrywamy ją drugim blatem kakaowym.

Wierzch dekorujemy ulubioną polewą (u mnie czekolada mleczna (150 g) + śmietanka 30% (30-40 g), rozpuszczone w kąpieli wodnej).