Ryba pod serowo-jajeczną pierzynką
Jeśli lubisz połączenie ryby i jajek, ten przepis być może przypadnie Ci do gustu. Ryba zapiekana pod serowo-jajeczną pierzynką to danie, które kiedy pierwszy raz zobaczyłam na jednym z blogów kulinarnych – od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować.
Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – sycący i pełen smaku.
Co prawda u nas w domu zdania odnośnie efektu finalnego były podzielone: mnie ta wersja ryby bardzo posmakowała, ale moje dziecko nie było zachwycone. Niemniej to ciekawa propozycja na szybki obiad z piekarnika, szczególnie jeśli szukasz nowych pomysłów na filet z ryby.
Zobacz też przepis na pieczonego łososia w panierce parmezanowo-chlebowej lub łososia w panierce parmezanowo-pietruszkowej.

- 450 g miruny ze skórką
- sok z połowy małej cytryny
- 3 jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 35 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 cebuli
- tarty ser cheddar
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Ryba pod serowo-jajeczną pierzynką – wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki, a następnie łączymy z tartym parmezanem, musztardą i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Rybę dzielimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Układamy w żaroodpornym naczyniu. Na każdy kawałek ryby wykładamy porcję jajecznego nadzienia. Rozkładamy na nim pokrojoną w cienkie piórka cebulę, a następnie posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

