Trufle mleczne z orzechem laskowym

Są takie słodkości, które potrafią poprawić humor od pierwszego kęsa i te małe mleczne trufle zdecydowanie do nich należą. Mięciutkie, delikatne, czekoladowe i z orzechem laskowym ukrytym w środku, smakują jak mini pralinki robione z największą czułością. Mają przyjemną mleczną nutę dzięki dodatkowi mleka w proszku, które nadaje im kremową, lekko „blokową” konsystencję. To jedne z tych przysmaków, które robi się błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej. Są wręcz niebezpiecznie dobre.

Mam ogromną słabość do słodkości z mlekiem w proszku i tutaj też musiałam bardzo „walczyć” z sobą, by nie zjeść tych mlecznych trufli sama 😉 Trufle mleczne z orzechem laskowym są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Możesz obtoczyć je w gorzkim kakao, ozdobić esami-floresami z roztopionej czekolady albo zostawić zupełnie „golutkie”. Każda wersja ma swój urok, choć przyznaję, że te obtoczone w kakao strasznie brudzą dłonie 😉

To idealny pomysł na szybki deser, słodki prezent lub coś małego do podjadania z lodówki.

  • 120 g śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 150 g czekolady
  • 120 g mleka w proszku
  • orzechy laskowe bez skórki
  • opcjonalnie – czekolada do dekoracji lub kakao

Trufle mleczne z orzechem laskowym – wykonanie:

W garnku umieszczamy śmietankę oraz masło, podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 2 minutki. Po tym czasie mieszamy, aż do otrzymania gładkiej masy. Gdy masa nieco przestygnie (powinna mieć ok. 40-50°C), dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy szpatułką na gęstą, plastyczną masę (mleko w proszku dodane do zbyt gorącej masy może zbić się w grudki).

Masę odstawiamy do lodówki, do schłodzenia (masa powinna być plastyczna).

Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kuleczki, wkładając w środek orzech laskowy.

Gotowe trufle można opcjonalnie obtoczyć w gorzkim kakao, kakao zmieszanym z mlekiem w proszku lub udekorować esami floresami z roztopionej czekolady.


Wskazówki:

Czekolada mleczna da trufle miękkie i słodkie; gorzka, bardziej zwarte i mniej słodkie. Można zmieszać mleczną i gorzką.

Możesz dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub szczyptę soli, która cudownie podbija smak czekolady.

Jeśli masa schłodziła się zbyt mocno i jest za twarda, zostaw ją na blacie na kilka minut.

Trufle przechowuj w lodówce do 6-7 dni w zamkniętym szklanym pojemniku. Jeśli trufle obtaczasz w kakao, po 1-2 dniach mogą ono lekko wilgotnieć, to normalne. Można je delikatnie „odświeżyć” nową warstwą kakao przed podaniem. Najlepiej układać je w pojemniczku jedną warstwą. Jeśli pojemnik masz mały lub przygotował*ś trufle z podwójnej porcji, przełóż warstwy trufli papierem do pieczenia.

W zależności od wielkości trufli, wychodzi ich +/- 20 sztuk.