Polędwiczka wieprzowa z orzechową fasolką szparagową
Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki „Dieta w IO”. Spodobał mi się przede wszystkim przepis na orzechową fasolkę szparagową z dodatkiem cebuli i natki pietruszki, ale, tak jak w książce, postanowiłam podać ją razem z polędwiczką wieprzową.
Przygotowując marynatę do polędwiczki być może zechcecie zrezygnować z sosu Worcestershire. Macie do tego pełne prawo, aczkolwiek ja uważam, że z tym sosem mięso nabiera jakiegoś takiego fajnego smaku. Lubię go wykorzystywać. Zwłaszcza, że obecnie można go z łatwością dostać w sklepach stacjonarnych (np w Kaufland lub Auchan).
Sama fasolka, czyli główny bodziec do wypróbowania przepisu, również przypadła mi do gustu. Być może dałam za dużo masła orzechowego (dałam nieco kopiastą łyżkę), i wyszła taka nieco ciężkawa w konsystencji, ale ogólnie smak z tą orzechowa nutą, jak najbardziej mi podpasował.
W przepisie z książki obok bulionu wymienione jest, jako zamiennik, również mleczko kokosowe. Z taką kokosową nutą również może być ciekawie. Jest to opcja do przetestowania.
dla 2 osób:
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 300 g)
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 cebula (u mnie 2 małe cebule – żółta i czerwona)
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 szkl. bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- musztarda
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- papryka mielona słodka i ostra
- granulowany czosnek
- oregano
- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
- sól, pieprz
- oliwa
W miseczce łączymy przyprawy: około 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, około 1/2 łyżeczki papryki ostrej, około 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku, około 1 łyżeczkę oregano, około 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim oraz sól i pierz). Dodajemy 3 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki musztardy oraz 2 łyżeczki sosu Worcestershire, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na około 30 minut.
Zamarynowane mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni, do lekkiego zarumienienia, z obu stron, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut.
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną na dużej patelni niewielką ilość oliwy i smażymy do zeszklenia na niewielkim ogniu. Dodajemy masło orzechowe oraz bulion. Kiedy całość się zagęści, dokładamy fasolkę, pestki dyni i część natki, dusimy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
Upieczone mięso kroimy na plastry. Podajemy z fasolką w sosie orzechowym, posypane pozostałą posiekaną natką.