Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Pyszne wyszły te bułeczki. Zrobiłam je „na próbę”, a zjedliśmy ich nieprzyzwoitą ilość:) Myślę, że fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania;)

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz 3 łyżki letniego mleka. Mieszamy tak długo, aż drożdże zmienią konsystencje na płynną. Po wierzchu posypujemy około 1 łyżką mąki i odstawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut.

Resztę mąki przesiewamy razem z solą do miski. Robimy wgłębienie i w to miejsce wlewamy rozczyn oraz pozostałe letnie mleko. Mieszamy chwilę. Dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 90 minut).

Do rozpuszczonego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobniutko posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

Na stolnicę wysypujemy niewielka ilość mąki. Wykładamy połowę elastycznego ciasta. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm, tworząc prostokąt. W razie potrzeby nierówne końce odcinamy i łączymy z pozostałym ciastem w misce. Prostokąt dzielimy na 6 części. Każdy kawałek rolujemy i dociskając dłonią, sklejamy oba końce. Przez środek „łódeczki” robimy nożem dość głębokie nacięcie (jednak nie przecinamy ciasta na wylot). Wgłębienie to napełniamy około 1 łyżeczką masła pietruszkowo-czosnkowego. Odstawiamy na około 20 minut.

Jajko wbijamy do szklanki, dodajemy mleko i mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Każdą bułeczkę smarujemy za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do zezłocenia).

 

Źródło