Ciasto z ciepłymi lodami – kakaowe
Biszkopt:
- 3 jajka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka zimnej wody lub rumu
Masa:
- 800-900 g waniliowego serka homogenizowanego
- 320 g śmietanki 36%
- 2 łyżki kakao
- 200 g czekolady (po 100 g mlecznej i deserowej)
- 2 łyżki żelatyny
Polewa:
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- ciepłe lody (u mnie w wersji mini)
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukier. Kiedy cukier ładnie się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku (za każdym razem miksujemy przez chwilę). Wlewamy olej oraz wodę/rum. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z kakao, mieszamy szpatułką.
Przygotowane ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x24cm lub nieco mniejszą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 minut. Studzimy.
Masa:
125 ml śmietanki podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z palnika. Do gorącej dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Po chwili mieszamy, aż do połączenia.
Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody (najlepiej w garnuszku, który można używać na kuchence). Mieszamy dokładnie i odstawiamy do napęcznienia. W trakcie przygotowania śmietanki, podgrzewamy żelatynę na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy do niej serek homogenizowany, kakao oraz rozpuszczoną czekoladę. Na koniec łączymy z rozpuszczoną żelatyną (warto wpierw ją zahartować, czyli dodać do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i dokładnie wymieszać – nie powinny powstać żadne grudki, jeśli jednak tak się stanie, ponownie podgrzewamy żelatynę na najmniejszej mocy palnika i całą od razu łączymy z resztą masy).
Składanie ciasta:
Na przestudzonym biszkopcie rozkładamy mini ciepłe lody (u mnie w wersji z mleczną i gorzką czekoladą). Zalewamy je przygotowaną masą czekoladową. Odstawiamy do schłodzenia.
Polewa:
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.
W rondelku roztapiamy na małym ogniu masło. Dodajemy kakao oraz cukier puder, mieszamy, aż składniki się połączą. Do ciepłej masy dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany, za każdym razem mieszamy rózgą do połączenia. Odstawiamy na kilka minut, a gdy masa zacznie tężeć, wylewamy na schłodzone ciasto.