Placki ziemniaczane z wątróbką w sosie śmietanowym
Dziś przepis na placki ziemniaczane, do których dodatkiem jest wątróbka w sosie śmietanowym. Brzmi kontrowersyjnie? Zapewniam Cię, że to pomysł na pyszny obiad. Sprawdzi się szczególnie dla tych, którzy kochają zarówno placki ziemniaczane jak i wątróbkę, dla tych, którzy potrzebują uzupełnić w diecie poziom żelaza (a jedzenie ciągle tak samo przygotowanej wątróbki już ich znudziło) lub dla tych, którzy szukają tańszej i szybszej alternatywy dla placków ziemniaczanych po węgiersku (z gulaszem).
Ja po raz pierwszy spotkałam się z taką propozycją rok czy dwa lata temu w okolicznej knajpce (obecnie już nieistniejącej). Zamówiłam, zasmakowałam i wiedziałam, że będę robić takie placki również w domu. No i faktycznie, od tamtego czasu raz za jakiś czas pojawiają się w mojej kuchni.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że dodatek wątróbki nie każdemu przypadnie do gustu. Moi domownicy również są w tej kwestii podzieleni. Szczególnie mocno kręci na nie nosem moje dziecko, które woli jeść jedno i drugie ale osobno. Mnie jednak placki ziemniaczane z wątróbką w sosie smakują bardzo, tak bardzo, że mogłabym jeść takie co tydzień. Może tak samo mocno polubisz je i Ty?
Uwagi: Ja szykując to danie na jednej patelni smażę placki, a równocześnie na drugiej patelni robię wątróbkę w sosie.
Placki ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków (ja mam takie z czerwoną skórką)
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- olej
Wątróbka w sosie śmietanowym:
- 500 g wątróbki z indyka
- 1 cebula
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka słodka
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i wraz z obraną cebulą trzemy na drobnych oczkach tarki lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z odpowiednią końcówką.
Odstawiamy je na sito, do odsączenia (uwaga! sito dajemy nad garnkiem).
Odciśnięte z nadmiaru płynów ziemniaki przekładamy do miski. Wodę po ziemniakach delikatnie zlewamy, a zebraną na dnie naczynia skrobię łączymy z ziemniakami. Dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy (opcjonalnie można też dodać trochę octu winnego). Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej. Wykładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki z obu stron na rumiano. Odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
Wątróbkę drobiową kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, aż nieco zmięknie. Zgarniamy ją na bok patelni.
Moc palnika zwiększamy do średniej, dodajemy wątróbkę i smażymy dalej, aż się zarumieni. Następnie mieszamy ją razem z cebulą.
Wlewamy bulion zmieszany ze śmietaną i musztardą.
Gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia sosu (można dusić pod przykryciem lub odparowywać bez pokrywki).
Doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
Na koniec do gęstego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Placki ziemniaczane podajemy polane sosem śmietanowym z wątróbką.