Udka po kujawsku

Udka po kujawsku kusiły mnie już od dłuższego czasu, aż wreszcie postanowiłam je przygotować. Wyszły bardzo fajne, a w towarzystwie kuleczek ziemniaczanych i ogórków ze śmietaną smakowały po prostu wspaniale.

Polecam na prosty obiad.

na 3 porcje:

  • 3 udka z kurczaka bez skóry i kości
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu
  • granulowany czosnek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • kurkuma
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

Udka z kurczaka oczyszczamy z białych błonek, kroimy na 2 części.

W misce łączymy ze sobą majonez, ketchup oraz musztardę. Dodajemy przyprawy (polecam doprawić „na pikantnie”) oraz jajko, mieszamy do połączenia. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy po wierzchu bułką tartą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę (lub dłużej, wg potrzeby). Na ostatnie kilka minut, posypujemy po wierzchu tartym parmezanem.